Financieel nieuws archief 2009

Onderstaande berichten komen uit het nieuws archief van 2009

  December 2009

 • Waarschuwing "Let op, geld lenen kost geld" is een succes (29-12-2009)

  De waarschuwing "Let op! Geld lenen kost geld" is een succes, na een half jaar kent bijna iedere consument deze waarschuwingszin en geeft bijna driekwart aan dat ze nadenken over nadelige gevolgen bij het lenen van geld.

 • Belgen lenen vaker voor uitverkoop (28-12-2009)

  Steeds meer Belgen lenen geld voor de jaarlijkse uitverkoop, beter bekend als solden, dit jaar kocht 27% van de ondervraagden in de uitverkoop met geleend geld.

 • Britten lenen van kinderen (25-12-2009)

  Meer dan 20% van alle ouders in Engeland leent geld van hun kinderen om rond te komen, zo blijkt uit een Brits onderzoek.

 • Geld lenen in 2009 werd niet goedkoper (22-12-2009)

  Uit onderzoek van Geld.nl blijkt dat de spaarrente daalde maar de rente voor geld lenen niet, er waren zelfs enkele aanbieders die de rente hebben verhoogd.

 • ING verstrekte minimaal 25 miljard euro aan leningen (21-12-2009)

  ING verstrekte het afgelopen jaar minstens 25 miljard euro aan leningen in Nederland, hiermee voldeed de bank aan eisen welke de overheid heeft gesteld bij de staatssteun.

 • Site Rabobank beste over lenen (17-12-2009)

  De Rabobank heeft de beste site als het gaat om informatie over een persoonlijke lening, dit blijkt uit onderzoek van WUA!. Door het wegvallen van de DSB Bank is het beeld op internet redelijk veranderd.

 • Geld lenen voor veel jongeren geen probleem (14-12-2009)

  Jongeren hebben een uitgesproken mening als het gaat over geld lenen, zo leent vier op de 10 jongeren met regelmaat als ze geld tekort komen. Niet bij een bank maar bij familie, waarbij het vaak gaat om kleine bedragen.

 • Achtergestelde lening oplossing voor innovatie in agro (07-12-2009)

  Een achtergestelde lening, te verstrekken door een Groen Investeringsfonds, zou de oplossing zijn om duurzame en innovatieve ideeën te realiseren door agro-ondernemers.

 • Consument steeds behoedzamer voor lening (01-12-2009)

  Uit een recent gehouden enquête onder bezoekers van diverse financiële sites blijkt dat consumenten steeds behoedzamer worden om een lening af te sluiten en zich steeds beter oriënteren op het internet. Van alle respondenten geeft 85% aan dat ze een hogere rente verwachten en een scherpe acceptatiecriteria.

 • November 2009

 • Geld lenen onder jongeren gebruikelijk (30-11-2009)

  Uit een onderzoek van de ING blijkt dat jongeren positief zijn over hun financiële toekomst, opmerkelijk genoeg lenen de jongeren echter regelmatig geld van elkaar of van de ouders.

 • Morgen Dag zonder Krediet in België (27-11-2009)

  Morgen, zaterdag 28 november, vindt de jaarlijkse Dag zonder Krediet in België plaats. De organisatie achter de Dag zonder Krediet hoopt dat de politiek bepaalde aanbevelingen gaat vernemen om de banalisering van leningen tegen te gaan.

 • Handtas als onderpand voor leningen (22-11-2009)

  Consumenten in Hong Kong welke dringend geld willen lenen kunnen vanaf begin deze maand hun handtas als onderpand geven voor een lening.

 • Tussenpersoon aast via internet op DSB klanten (19-11-2009)

  Met een speciale site probeert De Nederlandse Kredietmaatschappij klanten welke een lening hadden afgesloten bij de DSB Bank over te halen om deze over te sluiten.

 • Boete voor slecht advies omtrent leningen (19-11-2009)

  World of Credit, aanbieder van diverse leningen, heeft van de (AFM) Autoriteit Financiële Markten een boete gekregen van 12.000 euro voor slecht advies welke is gegeven bij de aanvraag van een lening.

 • 150.000 leningen via DSB Bank (18-11-2009)

  Nu de curatoren de eerste verslagen gaan publiceren krijgt de redactie van Lening & Geld Lenen inzage in de cijfers, zo blijkt er voor 7,1 miljard euro aan leningen te zijn verstrekt aan 150.000 consumenten.

 • Oprichting bedrijven kredietfonds nabij (13-11-2009)

  Enkele grote pensioenfondsen in Nederland werken samen met de overheid voor de oprichting van een special kredietfonds voor het bedrijfsleven. Het fonds zou er voor moeten zorgen dat bedrijven weer gemakkelijker geld kunnen lenen bij banken.

 • Ondernemerskredietdesk opgericht voor vragen en klachten (11-11-2009)

  Ondernemers met vragen over klachten over geld lenen bij banken kunnen vanaf deze week terecht bij de online kredietdesk welke is opgericht door MKB-Nederland, VNO-NCW en de Nederlandse Vereniging van Banken.

 • Stichting eist behoud leningen voor bedrijven (10-11-2009)

  De Stichting Kredietbehoud gaat tot het uiterste om voor aangesloten bedrijven een lening te krijgen of een bestaande lening te mogen blijven benutten. De stichting overlegt eerst met de banken, als daar niets uitkomt kan een stap naar de rechter volgen

 • CBS: Geld lenen in Nederland minder populair (04-11-2009)

  Geld lenen verliest flink aan populariteit, zo blijkt uit de cijfers welke het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend heeft gemaakt. Er is voor 12% minder aan leningen opgenomen dan verleden jaar.

 • Banken verstrekken AFAB lening (04-11-2009)

  De intermediair AFAB waar heel Nederland geld kan lenen heeft nu zelf een lening afgesloten. Dankzij deze lening kan AFAB geheel zelfstandig voortbestaan als gezonde onderneming.

 • Oktober 2009

 • DSB had zelf problemen leningen af te betalen (26-10-2009)

  De DSB Bank stond volgens het NRC Handelsblad al maanden onder toezicht van De Nederlandse Bank (DNB) en DSB Beheer had een lening van 75 miljoen euro bij de DSB Bank en de DSB Bank zelf moest voor 1 november dit jaar twee leningen van 15 miljoen euro aflossen.

 • Verstrekkers van leningen niet blij met Scheringa (23-10-2009)

  Met het faillissement van de DSB Bank komt ook een einde aan de reclames van Becam, Postkrediet, Frisia Financieringen en Lenen.nl en is er voor consumenten op zoek naar een lening weer minder keuze.

 • AFAB zet advies centraal (22-10-2009)

  AFAB gaat aan de slag met een nieuwe werkwijze waarbij de kwaliteit van het advies centraal staat. Adviseurs worden ook anders beloond, zij ontvangen voortaan een vast basissalaris en krijgen daarboven een variabele beloning welke gebaseerd is op de kwaliteit van het advies.

 • Redding van DSB Bank niet gelukt (20-10-2009)

  Met het afwijzen van een lening aan de DSB Bank door de overheid zijn alle mogelijke scenarios gepasseerd en is de DSB Bank gisteren failliet verklaard. Curatoren gaan mogelijk de leningen verkopen alsmede de merken als Becam, Frisia Financieringen en bijvoorbeeld Postkrediet.

 • Raad van Bestuur: Lening kan DSB Bank redden (18-10-2009)

  Nu blijkt dat andere opties afvallen, hoopt de Raad van Bestuur van de DSB Bank met een lening van 100 miljoen euro de bank toch te kunnen redden. De bank die jaren lang vooraan stond om particulieren geld te lenen wilt nu zelf geld lenen van de overheid om overeind te blijven.

 • Een lening bij DSB Bank, wat nu? (13-10-2009)

  We hebben in de afgelopen 24 uur zeer veel vragen ontvangen omtrent de DSB Bank en de verstrekte leningen door de DSB Bank. Wat gebeurt er met uw persoonlijke lening of doorlopend krediet? Vandaag beantwoorden wij speciaal de hoofdvraag "Een lening bij DSB Bank, wat nu?".

 • Banken lenen minder geld dan verwacht (08-10-2009)

  Banken lijken steeds minder behoefte hebben om zelf geld te lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Banken kunnen hier lenen tegen een rente van 1% voor een lening met een looptijd van 12 maanden. Verwacht werd dat er voor 135 miljard euro werd geleend, dit bleek echter slechts 75 miljard euro te zijn.

 • Nederlandse bedrijven lenen minder geld (01-10-2009)

  De Nederlandsche Bank (DNB) laat vandaag middels een persbericht weten dat geld lenen onder bedrijven steeds verder aan populariteit inboet als er wordt gekeken naar de jaar-op-jaar groei. Er werd per saldo zelfs meer afgelost op bestaande leningen dan dat er nieuwe leningen werden verstrekt.

 • September 2009

 • ING introduceert groene lening voor auto (29-09-2009)

  Met de introductie van een groene lening met een lager rentetarief voor de aanschaf van groene auto's maakt ING geld lenen voor zuinigere auto's met een groen energielabel extra aantrekkelijk.

 • Ook geld lenen in België verder aan banden (28-09-2009)

  Naast de strengere regelgeving in Nederland met betrekking tot het lenen van geld, is nu ook geld lenen in België verder aan banden gelegd. Ook komt er een waarschuwing "Let op, geld lenen kost ook geld" welke bij iedere reclame voor leningen moet worden vermeld.

 • Zorginstelling verstrekt renteloze lening van half miljoen (24-09-2009)

  Zorginstelling Aveleijn heeft haar bestuurder John Praet een renteloze lening verstrekt van meer dan een half miljoen euro. Naast het feit dat hij geen rente hoeft te betalen over de lening, hoeft hij ook pas in 2013 te beginnen met de aflossing van deze renteloze lening.

 • Lenen voor duurzame goederen minder populair (24-09-2009)

  Geld lenen voor een auto, televisie, keuken of een nieuwe motor wordt steeds minder populair. Consumenten stellen hun aankoop omdat ze geld lenen en de schulden willen vermijden of de lening simpelweg niet rond krijgen.

 • Bijzonder veel fraude met sociale leningen in België (22-09-2009)

  Driekwart van de aanbieders van sociale leningen in België frauderen, in totaal wordt 1 op de 6 leningen geheel onterecht toegekend. De fraude kwam aan het licht door onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken.

 • AFAB: Consumenten lenen verstandiger (17-09-2009)

  Naar aanleiding van een onderzoek van AFAB blijkt dat consumenten minder geld lenen dan voorheen, het gemiddelde bedrag waarvoor een lening wordt afgesloten daalde in 2009 met meer dan 4,5%. Volgens AFAB lenen consumenten verstandiger, mede door toedoen van de nieuwe waarschuwing "Let op! Geld lenen kost geld".

 • Verstrekking van leningen aan bedrijven in Europa blijft afnemen (16-09-2009)

  In de afgelopen maanden is verstrekking van leningen aan bedrijven verder afgenomen blijkt uit cijfers van Morgan Stanley, Bedrijven die klaagden over problemen met geld lenen krijgen door de nieuwe cijfers wederom gelijk.

 • Eerste studentenleningen verstrekt in Suriname (15-09-2009)

  In Suriname zijn er deze week de eerste leningen verstrekt aan twee studenten. In totaal hebben er 700 studenten zich aangemeld voor deze studentenleningen welke nog deze maand voor het eerst hun geld zullen ontvangen.

 • Geld lenen wellicht lastiger door AFM (10-09-2009)

  In het voorstel wat de AFM gisteren presenteerde werden naast hypotheken ook consumptieve kredieten besproken. Geld lenen wordt voor sommige consumenten lastiger als het huidige voorstel wordt ingevoerd.

 • SP: Nationale Investeringsbank voor bedrijfsleningen (06-09-2009)

  Als het aan de SP ligt kunnen bedrijven binnenkort geld lenen bij een Nationale Investeringsbank (NIB). Deze NIB zou met overheidsgaranties leningen moeten gaan verstrekken aan bedrijven welke elders worden afgewezen maar toch een rooskleurige toekomst hebben.

 • Voordeliger lenen voor MKB in Noord-Brabant (03-09-2009)

  Het midden- en kleinbedrijf in Noord-Brabant kunnen rekenen op steun vanuit de provincie en regionale banken. Er komt 25 miljoen euro beschikbaar voor ondernemers om voordeliger geld te lenen. Het gaat om achtergestelde rentedragende leningen van 100.000 tot 500.000 euro.

 • Geldshop: Persoonlijke lening wint aan populariteit (01-09-2009)

  Geldshop, een online intermediair in consumptieve kredieten, ziet de vraag naar persoonlijke leningen sterk noemen. Consumenten welke geld willen lenen geven steeds vaker de voorkeur aan een persoonlijke lening, daarnaast daalt het gemiddelde bedrag wat men wilt lenen.

 • Augustus 2009

 • ECB: Banken in Europa lenen minder geld uit (27-08-2009)

  In juli werd er 26 miljard euro minder geld uitgeleend aan bedrijven in Europa, zo blijkt uit cijfers van de ECB (Europese Centrale Bank). Wel konden consumenten meer lenen bij de banken, in totaal leenden zij vijf miljard euro.

 • Meer leningen Rabobank voor food en agri (26-08-2009)

  Tijdens de publicatie van de halfjaar cijfers van de Rabobank vandaag keek de redactie van Lening & Geld Lenen naar de verstrekking van leningen aan klanten van de Rabobank. Rabobank International zag het aantal verstrekte leningen aan Nederlandse bedrijven toenemen, vooral binnen de food & agri sector.

 • Lenen bij familie verre van populair (24-08-2009)

  Uit onderzoek van Blauw Research blijkt dat Nederlanders niet graag geld lenen bij familie, slechts 3% gaat naar familie of vrienden als ze geld nodig hebben.

 • Provincie Utrecht reserveert miljoenen voor leningen woningbouw (21-08-2009)

  De Provincie Utrecht trekt 20 miljoen euro uit om woningmarkt op gang te houden door middel van zachte leningen welke zijn bedoeld voor gemeenten, corporaties en (woon)zorginstellingen.

 • Lenen via SMS mogelijk vanaf 2010 aan banden (19-08-2009)

  Minister Bos (Financiën) liet vandaag de Tweede Kamer weten dat alle vormen van geld lenen, ongeacht de looptijd, onder financieel toezicht gaan vallen in 2010. De tijd van flitskredieten of minileningen, een lening per SMS of andere zeer kortlopende vormen van geld lenen tegen een zeer hoge rente zullen hiermee waarschijnlijk verdwijnen.

 • Centraal Beheer Achmea stopt verstrekking leningen (19-08-2009)

  Centraal Beheer Achmea, onderdeel van Eureko, verstrekt geen leningen meer aan consumenten. Hoewel het doorlopend krediet nog wel is genoemd op de site van Centraal Beheer Achmea is het aanvragen van een doorlopend krediet niet meer mogelijk.

 • Italië: Lenen met Parmezaanse kaas als onderpand (17-08-2009)

  In Italië wordt wel een heel ongebruikelijk onderpand geaccepteerd, de producenten van Parmezaanse kaas kunnen geld lenen met hun product als onderpand. De kaasboeren hebben al voor 90 miljoen euro aan geld geleend op deze manier.

 • "Geld lenen blijft lastig" (11-08-2009)

  Uit recente cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat geld lenen lastiger blijft door de strenge criteria welke Nederlandse banken hanteren bij de verstrekkering van leningen aan bedrijven. Daarnaast willen bedrijven en consumenten zelf ook al minder lenen.

 • Meer leningen en bijstand voor ondernemers Nijmegen (10-08-2009)

  In Nijmegen zijn er steeds meer ondernemers welke een lening of een bijstandsuitkering hebben aangevraagd. De ondernemers kunnen naast een uitkering ook geld lenen voor het levensonderhoud dankzij de regeling Besluit Bijstand Zelfstandigen.

 • Geld lenen sites onder vuur van Consumentenbond (07-08-2009)

  De Consumentenbond is het beu dat diverse sites over geld lenen lukraak het logo van de Consumentenbond gebruiken en citeren uit de Consumentengids. Een consument kan zo het idee krijgen dat de Consumentenbond leningen verstrekt of gelieerd is aan de betreffende geld lenen sites.

 • Geld lenen tegen 2437% rente (05-08-2009)

  De Britse John Kiely verstrekte jarenlang leningen aan arme gezinnen in Manchester tegen een bizar hoge rente van 2437% waarbij hij zelf miljoen euro's winst maakte.

 • Belgische banken promoten groene leningen massaal (05-08-2009)

  Nadat de groene lening in België eind vorige maand officieel werd gelanceerd vallen de banken nu overelkaar heen om de groene leningen massaal te promoten. Geld lenen voor groene investeringen wordt daadwerkelijk goedkoper.

 • Juli 2009

 • Groene lening in België officieel gelanceerd (31-07-2009)

  Ook Belgen kunnen voortaan goedkoper geld lenen voor energiebesparende investeringen. De Belgische overheid zal een deel van de rentekosten betalen waardoor de groene lening aantrekkelijker wordt.

 • ECB: Banken moeten meer geld uit lenen (29-07-2009)

  Vandaag roept de vicepresident van de Europese Centrale Bank (ECB) banken op om leningen te blijven verstrekken aan bedrijven. Voor bedrijven blijft geld lenen namelijk lastig, dit bleek vorige week nog uit cijfers van diezelfde ECB.

 • Lenen weer populairder in België (24-07-2009)

  Volgens nieuwe enquêtes van de NBB (Nationale Bank van België) blijkt dat in België het aantal leningen weer aan het toenemen is en dat ook het gemiddelde consumentenvertrouwen in de Belgische economie verder aan het stijgen is.

 • Gelders microkrediet voor ondernemers (22-07-2009)

  Kansrijke ondernemers uit Gelderland welke nu problemen hebben met geld lenen bij commerciële kunnen vanaf deze zomer aansprak maken op een Gelders microkrediet. Deze lening mag maximaal 35.000 euro bedragen met een looptijd van vijf jaar.

 • Goedkoper lenen voor groene investeringen met energiebesparingskrediet (16-07-2009)

  De overheid stimuleert groene investeringen in en rond het huis met een energiebesparingskrediet. Doordat de overheid garant staat voor de lening is geld lenen een stuk goedkoper door aan lagere rente. De garantieregeling kan worden gebruikt vanaf 1 juli dit jaar tot en met eind 2011.

 • SP wil verbod op lenen per SMS (13-07-2009)

  Een SP-Kamerlid heeft vandaag aan minister Bos van Financiën gevraagd om actie te ondernemen tegen zogenaamde flitsleningen, het lenen per SMS tegen woekerrentes. De leningen, voor maximaal 500 euro, kosten de aanvrager in totaal 625 euro.

 • Geld lenen met je ziel als onderpand (12-07-2009)

  Geld lenen in Letland is ook daar een vrij gebruikelijke zaak alleen Kantora, aanbieder van leningen, vraagt de ziel van haar klanten als onderpand bij iedere lening.

 • "Herstel europa pas na 2010" (10-07-2009)

  De meeste Europese landen zullen pas na 2010 weer te maken krijgen met een economische groei. Dit blijkt uit de woensdag gepubliceerde voorspellingen van het IMF (Internationaal Monetair Fonds).

 • Glastuinbouw kan niet wachten op lening (02-07-2009)

  Het eergisteren door de minister Gerda Verburg toegezegde overbruggingskrediet voor de glastuinbouw zal volgens LTO Noord Glaskracht (glastuinbouworganisatie voor belangenbehartiging en vaktechniek) voor veel tuinbouwbedrijven te laat komen.

 • Juni 2009

 • Financiële checklist AFM en Nibud gelanceerd (30-06-2009)

  De AFM (Autoriteit Financiële Markten) en het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) hebben vandaag een financiële checklist gelanceerd op www.financielechecklist.nl. Na het invullen van acht vragen krijgt de consument relevante tips over zijn/haar situatie.

 • Langere aflossingstermijn leningen met staatsgarantie (30-06-2009)

  Bedrijven die gebruik maken van een lening met staatsgarantie (garantieregeling BMKB) kunnen, als het aan de minister van Economische Zaken ligt, vanaf heden na overleg met de bank de aflossingstermijnen verruimen met minimaal 1 kwartaal en maximaal 2 jaar.

 • Geld lenen voor scholieren gemeengoed (26-06-2009)

  Meer en meer scholieren steken zich in de schulden door geld te lenen. Van alle ondervraagde scholieren in het Nationaal Scholierenonderzoek van Nibud blijkt zelfs 20% zich risicovol te gedragen en een gat in de hand te hebben. Een op de vijf scholieren houdt er zelfs risicovol financieel gedrag op na; ze hebben een gat in hun hand. Dat stelt het Nibud in zijn Nationaal Scholierenonderzoek.

 • Microkrediet voor (door)starters Zeeland (23-06-2009)

  In navolging van diverse andere steden en Provincies kunnen over twee weken ook (door)starters in de Provincie Zeeland gebruik gaan maken van het wereldwijd populaire microkrediet.

 • Groene lening voor Haarlemmers (21-06-2009)

  Binnenkort kunnen ook de huizenbezitters in Haarlem een zogenaamde duurzaamheidslening aanvragen bij hun gemeente. Deze lening met vaste lage rente kunnen de bewoners gebruiken om hun huis energie-zuiniger en veiliger te maken.

 • Consumenten voorzichtiger met lenen (18-06-2009)

  Zes maanden na een 1e onderzoek blijkt de gemiddelde Nederlander voorzichtiger te zijn geworden met lenen. Meer interesse voor een lening door consumenten met een negatieve BKR notering. Consument verwacht (nog steeds) hogere rentes en scherpere acceptatiecriteria door kredietcrisis.

 • Voorwaarden groene lening flink verbeterd (16-06-2009)

  Wilt u geld lenen voor een groene investering en bent u in het bezit van een eigen huis? Dan kan kan een groene lening bij GreenLoans nu extra interessant zijn, want sinds 15 juni is er de mogelijkheid voor het afsluiten van zo'n groene lening vanaf 5.000 euro. In het verleden was minimale lening 22.000 euro en de maximale looptijd 10 jaar, dat is nu ook verlengd met vijf hele jaren.

 • Renteloze lening voor moslims in Australië (14-06-2009)

  Eén van de grootste banken in Australië, NAB (National Australia Bank), wilt geld lenen voor moslims mogelijk maken in overeenstemming met de Shariawetten. Deze renteloze lening zal de Shariawetten respecteren, geen rente maar wel winst.

 • Geld uitlenen via Boober blijkt groot fiasco (13-06-2009)

  Het leek een prachtig concept om banken te passeren, geld lenen bij particulieren via een on-line platform. Met de introductie van "Lenen via Boober.nl" werd de marktplaats een feit en werd er 1,65 miljoen euro uitgeleend door particulieren onderling. Nu blijkt dat een groot deel van dit geld niet terugbetaald gaat worden, aldus de zaterdag editie van De Telegraaf.

 • Spoedlening van 3 miljard voor Zweden (12-06-2009)

  De ECB (Europese Centrale Bank) stelt per direct een lening van 3 miljard euro beschikbaar aan de Zweedse banken die op dit moment forst te lijden hebben onder vooral de crisis in Oost-Europa.

 • Wellink: banken lenen wel degelijk aan bedrijven (12-06-2009)

  In het tv-programma NOVA (Vara/NPS) liet Nout Wellink gisteren weten dat het een misvatting is dat banken door de huidige financiële minder geld lenen dan voorheen.

 • Amerikanen lenen fors minder (06-06-2009)

  Uit cijfers, welke de Federal Reserve (FED) gisteren publiceerde, bleken Amerikanen in de maand mei wederom minder geld te lenen. Wat april de derde maand op rij maakt dat er minder leningen werden verstrekt aan consumenten.

 • "Europees lenen oplossing voor overheden" (05-06-2009)

  Volgens twee Belgische professoren is Europa hard toe aan een systeem waarmee landen geld kunnen lenen via een nog op te richten Europese instelling. Deze kan obligaties uitgeven en de rente middelen die de landen moeten betalen voor hun lening.

 • Mei 2009

 • Voortzetting microkredietenfonds Amsterdam (31-05-2009)

  Vanwege het grote succes van de afgelopen 5 jaar heeft het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost besloten om door te gaan met het verstrekken van microkredieten aan startende ondernemers.

 • Lenen voor innovatie in agrofoodsector wordt makkelijker (28-05-2009)

  Innovatieve ondernemers kunnen voortaan makkelijker lenen voor innovatie dankzij een nieuw initiatief van Agro & Co Brabant. De "Innovatielening" zal worden verstrekt voor 3 jaar met een maximaal te lenen bedrag van 100.000 euro.

 • Goedkoper lenen voor groene investeringen (25-05-2009)

  Bezitters van een eigen woning welke geld willen lenen om te investeren in milieuvriendelijke oplossingen als extra isolatie of zonnecellen kunnen binnenkort goedkoper lenen met een 'groene lening'. Dit laat het FD vandaag weten aan de hand van een recente brief welke aan de Tweede Kamer is gestuurd.

 • Zweden: Leningen verstrekken via virtuele wereld (23-05-2009)

  Inwoners van Zweden kunnen voortaan geld lenen dankzij een virtuele wereld genaamd Entropia. Met het verdiende geld in Entropia kan er lening worden afgesloten waarvan het geld in de echte, Zweedse valuta wordt uitgekeerd. De lening zelf kan afbetaald worden met de fictieve valuta.

 • Amsterdam staat garant voor groene leningen MKB (19-05-2009)

  De gemeente Amsterdam zal garant staan voor groene leningen van 2000 tot 20.000 euro aan het MKB. Hierdoor kunnen ondernemers gemakkelijker geld lenen en investeren in energiebesparende maatregelen.

 • Citibank lanceert site rondom lenen (14-05-2009)

  De Citibank heeft een site gelanceerd om alle Belgische consumenten te informeren over leningen, in België vaak kredieten genoemd. Op de site, VerstandigMetKrediet.be kunnen tests worden gedaan en zijn er flink wat tips te vinden over diverse geldzaken.

 • ING: Wij lenen zelfs meer geld uit (12-05-2009)

  De ING Bank herkent zich niet in het beeld dat banken nog steeds minder lenen aan bedrijven op basis van de analyse van de Volkskrant en stelt zelfs meer uit te geld uit te lenen dan vorig jaar. In vergelijking met de markt werd er door de ING in 2008 zelfs 2% meer geleend aan bedrijven, zo liet een woordvoerder weten aan de redactie van Lening & Geld Lenen.

 • Banken lenen nog steeds minder uit (12-05-2009)

  Geld lenen voor bedrijven blijft nog steeds lastig nu blijkt dat banken nog steeds minder geld uitlenen dan voorheen. aldus de Volkskrant vandaag. De Volkskrant verwijst naar een representatieve steekproef en statistieken van De Nederlandsche Bank (DNB).

 • Amerikanen lenen wederom minder (11-05-2009)

  Amerikanen lijken steeds voorzichtiger te worden met financiële zaken. Nog nooit eerder was er zo een sterke afname van het aantal Amerikanen welke geld leenden.

 • Leningen brengen Lloyds wederom verlies (07-05-2009)

  De Lloyds Banking Group (LBG) maakte bekend dat ze naar verwachting dit jaar weer flink verlies zullen maken, mede veroorzaakt door afschrijvingen op bedrijfsleningen en leningen aan consumenten. Dit door toenemende wanbetalingen.

 • SP Zwolle wil af van leenbijstand (03-05-2009)

  De SP in Zwolle wil af van de zogenaamde "leenbijstand" die de gemeente in sommige gevallen hanteerd in plaats van de bijzondere bijstand waar de mensen in die gevallen volgens de SP recht op hebben.

 • Echt goedkoper lenen door renteverlagingen blijft uit (01-05-2009)

  Een Nederlandse vergelijkingssite stelt vandaag op haar weblog dat banken steeds meer verdienen aan leningen en dat de renteverlagingen vanuit de ECB (Europese Centrale Bank) niet worden doorberekend aan consumenten. De renteoverzichten van Lening & Geld Lenen laten wel degelijk een, kleine, verlaging zien van de rentes.

 • Schiedamse opknap-leningen groot succes (01-05-2009)

  Schiedamse huiseigenaren hebben de afgelopen 5 jaar 17 miljoen euro aan laagrente-leningen van de gemeente geïnvesteerd in groot onderhoud aan hun woningen.

 • April 2009

 • Chrysler ruilt lening voor laatste aandelen (30-04-2009)

  Daimler AG, voorheen DaimlerChrysler AG ruilt de laatste 19,1% van de aandelen Chrysler tegen de lening van 700 miljoen dollar (530 miljoen euro) die chrysler nog open had staan bij het (voormalige) moederbedrijf.

 • Belgisch leen-held veroordeeld (29-04-2009)

  De Belgische 'Robin Hood' bankdirecteur die leningen verstrekte aan mensen die geen krediet konden krijgen, heeft een voorwaardelijke celstraf van 3 jaar gekregen.

 • Wederom leningen voor Mexico (28-04-2009)

  Na het IMF (dat geld aan Mexico gaat lenen voor het bestrijden van de economische malaise), is het nu de beurt aan de Wereldbank om Mexico 2 leningen te verschaffen voor het aanpakken van de varkensgriep.

 • Nederlander zoekt lening via internet (27-04-2009)

  De redactie van Lening & Geld Lenen wist het al enige tijd, maar nu blijkt ook uit onderzoek dat Nederlanders financiële producten via internet zoeken. Ook het afsluiten van de leningen, hypotheken of spaarproducten gebeurd on-line.

 • AFM waarschuwt voor malafide krediet aanbieders (24-04-2009)

  De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt actief voor twaalf krediet aanbieders welke in Nederland actief zijn. De aanbieders hebben geen vergunning of vallen niet onder een vrijstelling.

 • Veel jongeren sparen niet, lenen of spelen om geld (23-04-2009)

  Uit onderzoek van CentiQ blijkt dat jongeren slecht omgaan met geld. Zo sparen ze niet, maken ze schulden door geld te lenen of speelt men spelletjes om geld. De uitkomsten van het onderzoek tonen aan dat jongeren meer financiële educatie nodig hebben.

 • Flitskredieten en flitsleningen verder aan regels gebonden (20-04-2009)

  Wellicht is geld lenen met een flitskrediet of flitslening binnenkort wel verleden tijd of flink lastiger door nieuwe regels, momenteel doet het Ministerie van Financiën onderzoek of deze vorm van geld lenen aangepast moet worden. Aanbieders hiervan zijn Ferratum, leen100euro.nl en voorschotje.nl.

 • IMF keurt lening aan Mexico goed (19-04-2009)

  Mexico zal als eerste land gebruik maken van het doorlopend krediet wat het IMF (Internationaal Monetair Fonds) verstrekt aan landen welke problemen hebben of voorzien met hun economie.

 • Polen wilt 20 miljard lenen van IMF (15-04-2009)

  Polen wilt een bedrag van 20 miljard dollar lenen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

 • Veel bedrijven lopen kans op lening mis (14-04-2009)

  Bedrijven in Nederland lopen kans op lening steeds vaker mis, aldus Carlo van der Weg kredietbemiddelaar bij Credion. Vooral de voorbereiding speelt bedrijven parten, een slechtere voorbereiding verlaagt logischerwijs de kansen.

 • Duitsland wilt lenen van inwoners (13-04-2009)

  Duitsland wilt meer geld lenen van haar inwoners, zo blijkt uit een interview van de Financial Times met Heinz Daube. Daube is bestuurder van het Duitse agentschap van Financiën welke verantwoordelijk is voor de uitgifte van staatsleningen.

 • Amersfoort breidt starterslening verder uit (09-04-2009)

  De gemeente Amersfoort breidt de mogelijkheden voor de starterslening verder uit.

 • "3 van de 4 werkgevers verstrekken leningen" (07-04-2009)

  Steeds meer werknemers hebben schulden, veel bazen verstrekken momenteel leningen aan hun medewerkers.

 • Telegraaf lezers: Geld lenen te verleidelijk (06-04-2009)

  Onlangs heeft de Telegraaf een online enquete uitgevoerd, waaruit een aantal opmerkelijke uitkomsten kwamen.

 • Voorstel SP om leenbijstand af te schaffen (03-04-2009)

  De SP heeft een voorstel gedaan waardoor het niet meer mogelijk zou moeten zijn dat gemeenten geld lenen aan minima.

 • Starterslening in Zeeland nog geen succes (01-04-2009)

  De starterslening is in het Zeeuwse Goes vooralsnog geen groot succes.

 • Maart 2009

 • Lenen via Boober.nl lijkt verleden tijd (30-03-2009)

  Zoals het er nu naar uit ziet lijkt het doek gevallen te zijn voor leensite Boober.nl, de site is inmiddels offline.

 • Banken berekenen ondernemers teveel kosten voor leningen (26-03-2009)

  Uit een recent onderzoek van de Nederlandse Mededingautoriteit (NMa) is gebleken dat banken al jaren te hoge kosten rekenen aan mkb'ers voor leningen.

 • Geld lenen van vriendin? Liever niet! (24-03-2009)

  Uit een enquête gehouden door het weekblad Flair is gebleken dat 70% van de vrouwen liever niet van een vriendin geld willen lenen.

 • Lenen voor ondernemers toch duurder (20-03-2009)

  Ondanks druk vanuit de overheid is geld lenen voor ondernemers nu aantoonbaar duurder geworden, zo blijkt uit brieven gepubliceerd in het Het Financieele Dagblad vandaag.

 • Gratis geld lenen in Japan (19-03-2009)

  Het gaat zo slecht met de economie in Japan dat het mogelijk is om een renteloze lening af te stuiten in Japan. Banken doen er alles aan om consumenten en bedrijven geld te laten lenen.

 • Goldman Sachs bied werknemers aan om geld te lenen (18-03-2009)

  Goldman Sachs heeft aan meer dan 1000 werknemers de mogelijkheid geboden om geld te lenen van het bedrijf.

 • CBS: Bedrijven zien krediet opdrogen (16-03-2009)

  Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) is gebleken dat één op de vijf bedrijven door de kredietcrisis moeilijker een lening kan aanvragen.

 • Ook België wilt waarschuwen tegen lenen (16-03-2009)

  Ook in België moet de consument beter worden bescherm tegen praktijken waarbij getracht word om consumenten leningen aan te smeren.

 • Topbankiers ontkennen klachten omtrent leningen (12-03-2009)

  Vijf topbankiers in België zijn deze week voor de parlementaire commissie ondervraagd over de toenemende klachten van bedrijven die minder en duurdere leningen verstrekken.

 • Geld lenen voor zeven op de tien bedrijven duurder geworden (11-03-2009)

  Door de economische crisis word het steeds moeilijker voor bedrijven om geld te lenen, daarnaast is het ook duurder geworden om krediet aan te trekken.

 • Extra lening voor starters in Tilburg (10-03-2009)

  Vanaf 1 mei 2009 kunnen jongeren in Tilburg die een huis kopen in aanmerking komen voor een extra lening.

 • Nieuwe garantiestelling stimuleert verstrekking leningen (06-03-2009)

  Vandaag heeft de staat een nieuwe garantiestelling aangeboden aan banken voor leningen van maximaal vijftig miljoen. Deze leningen zijn bedoeld voor ondernemers en de garantiestelling bied de banken meer zekerheid.

 • Rabobank verstrekt 21% meer leningen aan MBK (05-03-2009)

  Bij de publicatie van de jaarcijfers over 2008 vandaag bleek dat ondernemers steeds vaker geld lenen bij de Rabobank. Er werd 21% meer geleend in Nederland wat het totaal op 55,7 miljard euro brengt.

 • Studentenleningen minder populair bij studenten (04-03-2009)

  Uit onderzoek is gebleken dat studenten van de Radboud Universiteit steeds vaker proberen om geen studieschuld op te bouwen.

 • Goedkoper lenen voor bedrijven bij ING (03-03-2009)

  Het word voor bedrijven goedkoper op geld te lenen bij de ING, dat maakte de bank vandaag bekend.

 • Starterslening na moeizame start toch populair (02-03-2009)

  De leningen voor starters die in de gemeente Teylingen beschikbaar zijn blijken alsnog een succes.

 • Februari 2009

 • NIBC: Mindere vraag naar leningen door ondernemers (26-02-2009)

  De zakenbank NIBC presenteerde deze week de cijfers over 2008. NIBC is gespecialiseerd in leningen aan middelgrote bedrijven en rapporteerde een winst van 92 miljoen euro en zag een afname in de belangstelling voor leningen.

 • Geld lenen makkelijker voor startende ondernemers dankzij Qredits (25-02-2009)

  De Nederlandse overheid stort 15 miljoen euro in een fonds om geld lenen voor startende ondernemers te vergemakkelijken. Het fonds, genaamd Qredits gaat leningen tot maximaal 30.000 euro verstrekken.

 • 2008: BKR registreert 1 miljoen nieuwe leningen (20-02-2009)

  Het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel heeft in 2008 ruim een miljoen meer leningen geregistreerd wat het totaal aan leningen, bij het BKR bekend, op ruim 24 miljoen brengt.

 • Rusland ruilt olie voor leningen met China (18-02-2009)

  Door het beschikbaar stellen van leningen ter waarde van 25 miljard dollar aan Russische oliebedrijven weet China zijn energiebehoeftes veilig te stellen door garanties op leveringen.

 • Lenen bij Rabobank niet lastiger voor MKB (14-02-2009)

  Het aantal bedrijfsleningen bij de Rabobank nam in 2008 met 15% toe ten opzichte van een jaar eerder. In tegenstelling tot eerdere berichten vanuit MKB Nederland laat de Rabobank weten dat leningen aan ondenemers volgens dezelfde criteria worden verstrekt als voorheen.

 • Toename consumenten leningen in Nederland (13-02-2009)

  Nederlanders hebben in 2008 voor 10,6 miljard euro aan nieuwe leningen afgesloten; consumptieve kredieten. Ook stond men gemiddeld 5,5% vaker in het rood.

 • ING: Leningen voor gezonde bedrijven altijd mogelijk (10-02-2009)

  Volgens de Nederlandse directeur bij ING kunnen gezonde bedrijven nog voldoende lenen. ING blijft dus gewoon leningen verstrekken aan bedrijven.

 • Europeanen sparen meer en lenen minder (10-02-2009)

  Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) zijn Europeanen in 2008 meer geld gaan sparen en minder geld gaan lenen. Opmerkelijk is wel, dat het gemiddelde Europese gezin wel vaker rood heeft gestaan.

 • "Let op! Geld lenen kost geld" (09-02-2009)

  Consumenten in Nederland krijgen vanaf 1 april te maken met een nieuwe waarschuwing: "Let op! Geld lenen kost geld". Met deze waarschuwing hoopt de AFM consumenten bewust te maken dat geld lenen geld kost.

 • Kwart ondernemers verwacht problemen met verkrijgen lening (04-02-2009)

  Volgens een onderzoek van Deloitte verwacht een kwart van de ondernemers in Nederland problemen met het verkrijgen van een lening in de komende zes maanden. Deloitte ondervroeg 516 bedrijven in Nederland in negen verschillende sectoren.

 • NIBUD lanceert risicometer geld lenen (03-02-2009)

  Verantwoord geld lenen, veilig lenen, of een flitslening. Het zijn zo maar wat kreten die consumenten in Nederland rond de oren krijgen. Maar is het wel verantwoord om nu geld te lenen? Welke risico's brengt geld lenen met zich mee? NIBUD geeft vanaf vandaag het antwoord met een heuse risicometer lenen.

 • Geld lenen in Belgie werd ook in 2008 populairder (03-02-2009)

  Uit de jaarlijkse statistieken die de Nationale Bank van Belgie publiceert blijkt dat er in 2008 flink meer leningen zijn afgesloten. Het onderdeel "Centrale voor Kredieten aan Particulieren" van de Nationale Bank van Belgie is vergelijkbaar met het Nederlandse BKR en registreert ieder krediet en (mogelijke) betalingsproblemen.

 • Januari 2009

 • Ondanks staatssteun lenen banken steeds minder uit (29-01-2009)

  Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat banken in december 2008 wederom minder leningen hebben verstrekt aan bedrijven. Het aantal uitstaande leningen daalde met iets meer dan 2 miljard euro.

 • Belgische ondernemers willen introductie win-winlening (28-01-2009)

  Nu het steeds moeilijke word voor bedrijven en consumenten om geld te lenen bij een bank wilt Unizo (Unie van Zelfstandige Ondernemers) dat in Brussel een win-winlening mogelijk wordt.

 • ING: Lenen overal lastiger, ook bij ons (26-01-2009)

  Bestuursvoorzitter Michel Tilmant van ING stelt dat banken voorzichter zijn geworden met het verstrekken van leningen. Opmerkelijk omdat andere banken regelmatig stellen dat de acceptatiecriteria voor leningen of hypotheken niet (drastisch) is gewijzigd.

 • Lenen alleen maar duurder geworden (23-01-2009)

  De variabele rente van het doorlopend krediet is de afgelopen 6 maanden enkel maar verhoogd zo blijkt uit een onderzoek van Money Magazine welke het rente overzicht op deze site ook overduidelijk maakt.

 • Ambtenarenlening: Recente verhoging rentes leningen niet nodig (23-01-2009)

  In een eerder deze maand gepubliceerd persbericht laat woordvoerder Richard Jagers van de ambtenarenlening weten dat rentes voor leningen onnodig zijn gestegen: 'Voor deze verhoging wordt de kredietcrisis als rookgordijn gehangen. Die kredietcrisis is voor deze verhoging echter een drogreden.'

 • Europese ondernemers: banken lenen nog steeds te weinig geld uit (22-01-2009)

  Europese ondernemers blijven klagen over banken want geld lenen is nog steeds te lastig. Een doorn in het oog van Philippe De Buck, directeur-generaal van de Europese ondernemersorganisatie BusinessEurope.

 • Banken in Engeland moet weer geld gaan uitlenen (21-01-2009)

  Als het aan de Britse regering ligt moeten banken in Engeland weer snel geld gaan uitlenen. Om die reden zal er dan ook een nieuwe steunronde komen voor de financiële sector in Engeland.

 • Energiebesparingslening nieuw fenomeen in Eindhoven (21-01-2009)

  Geld lenen tegen een bizar lage rente van 2%, wie wilt dit nou niet? In Eindhoven is het sinds kort mogelijk als het geleende geld wordt besteed aan energiebesparende maatregelen. De lening, verstrekt door gemeente Eindhoven, heet dan ook de energiebesparingslening.

 • SNS Bank wilt maximaal 2 miljard lenen (19-01-2009)

  De SNS Bank wilt maximaal 2 miljard euro gaan lenen via het garantiefonds dat het Ministerie van Financiën vorig jaar heeft opgericht. De 2 miljard zal worden geleend via een obligatielening en wordt door de Nederlandse staat gerandeerd.

 • Groene leningen zijn groot succes in Antwerpen (15-01-2009)

  Antwerpenaren kunnen sinds oktober vorig jaar een goedkope of zelfs renteloze lening aanvragen voor het treffen van energiebesparende maatregelen, hetgeen een groot succes blijkt te zijn.

 • Geld lenen voor energiebesparingen dankzij garantieregeling (14-01-2009)

  Wilt u geld lenen om aan uw eigen huis verbeteringen aan te brengen en zo minder energie te verbruiken? Dan doet u er verstandig aan nog even te wachten totdat de plannen van de overheid voor een garantieregeling voor leningen en energiebesparende investeringen bekrachtigd zijn.

 • Lenen voor Belgische overheid flink duurder (13-01-2009)

  Geld lenen word voor de Belgische overheid steeds duurder doordat er een steeds hogere risicopremie betaald moet worden.

 • MKB-Nederland: ook in 2009 moeten bedrijven geld kunnen lenen (12-01-2009)

  Bedrijven in Nederland hebben geld nodig, ruim een derde van de bedrijven in Nederland denkt in 2009 krediet nodig te hebben maar verwacht het niet te krijgen.

 • Meer Belgische jongeren hebben budgetbegeleiding (07-01-2009)

  Steeds meer jongeren in België raken in de financiële problemen en moeten noodgedwongen een beroep doen op budgetbegeleiding.

 • Extra leningen voor Franse banken (07-01-2009)

  De Franse overheid gaat banken extra geld lenen om de kredietmarkt weer vlot te trekken. Voornamelijk het bedrijfsleven in Frankrijk zou hierbij gebaat zijn.

 • Kredietcrisis: Goedkoop lenen voor Nederlandse overheid (07-01-2009)

  De Nederlandse overheid leende nog nooit zo goedkoop dankzij de kredietcrisis. De 7,4 miljard euro aan kortlopende leningen om de staatsschuld te dekken verkreeg het Ministerie van Financiën tegen 1,7% rente.

 • Ziekenhuizen krijgen geen leningen meer (05-01-2009)

  Het is nauwelijks meer mogelijk voor ziekenhuizen om aan leningen te komen, gevolg daarvan is dat nieuwbouwplannen voor ziekenhuizen ernstig worden vertraagd.

 • Hogere starterskredieten bij reïntegratie (02-01-2009)

  Vanaf 1 januari dit jaar kunnen mensen met een uitkering extra geld lenen om een bedrijf te starten. Het gaat om mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering of een ziektewetuitkering. De lening, in de vorm van een starterskrediet, zal door het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen) worden verstrekt.