Financieel nieuws archief 2008

Onderstaande berichten komen uit het nieuws archief van 2008

  December 2008

 • Goede tijden voor Surinaamse kredietverstrekkers (28-12-2008)

  Geld lenen in Suriname lijkt populairder dan ooit, consumenten worden deze maand dan ook overspoeld met reclames die het lenen moeten stimuleren. Opmerkelijk genoeg zijn ambtenaren een grote doelgroep voor de banken.

 • Ondanks kredietcrisis blijven consumenten lenen (22-12-2008)

  Uit een recent gehouden enquête onder bezoekers van diverse financiële sites blijkt dat consumenten nu zelf ook de gevolgen van de kredietcrisis voelen. In totaal geeft 45% van de respondenten aan dat hun houding ten opzichte van hun financieringsbehoefte is veranderd; men verwacht een hogere rente en veel scherpere acceptatiecriteria.

 • Jongeren met schuld ontvangen lening (19-12-2008)

  Jongeren met schuldproblemen in de gemeente Apeldoorn krijgen een lening van de gemeente om hen er bovenop te helpen. Deze jongeren van 18 tot 30 jaar lenen het geld van de Stadsbank.

 • DNB: Geld lenen lastiger (17-12-2008)

  Een nieuwe keuken financieren, lening voor een 2e auto of geld lenen voor wat anders is lastiger geworden. Dit alles blijkt uit het Statistisch Bulletin welke De Nederlandsche Bank vandaag publiceerde.

 • Nagenoeg gratis lenen van dollars (17-12-2008)

  Sinds gisteren is het lenen van dollars in de Verenigde Staten bijna zo goed als gratis. Dit komt doordat de FED (Amerikaanse stelsel van banken) gisteren de rente verlaagd heeft tot bijna nul procent, het laagste niveau in de geschiedenis van Amerika.

 • Kredietcrisis treft consumenten nog niet (16-12-2008)

  Ondanks de kredietcrisis verwachten winkeliers nieuwe recordopbrengsten met kerst te behalen.

 • Regering zal 110 miljard euro lenen in 2009 (15-12-2008)

  De verwachting van het ministerie van Financiën is dat de Nederlandse Staat 110 miljard euro zal moeten gaan lenen in 2009.

 • Bos wil banken niet dwingen tot kredietverlening (11-12-2008)

  Minister van Financiën, Wouter Bos, wilt niet dat de overheid de Nederlandse banken gaat dwingen om weer geld uit te lenen. Veel bedrijven en consumenten klagen dat ze steeds minder geld kunnen lenen door het wantrouwen van banken.

 • Europese topmannen: Lenen duurder en lastiger (11-12-2008)

  Als we Europese topmannen mogen geloven is lenen duurder en lastige, ook de verwachtingen van de ECB (Europese Centrale Bank) voor 2009 zijn somber.

 • Amerika krijgt belang in autofabrikanten na mega lening (09-12-2008)

  Een lening van 15 miljard dollar is de Amerikaanse overheid aan het voorbereiden om GM, Ford en Chrysler voorlopig overeind te houden. In ruil voor deze mega lening wilt de overheid een belang in de autofabrikanten.

 • Verwachting: Geld lenen geleidelijk goedkoper (09-12-2008)

  Naar verwachting zal het goedkoper worden om geld te lenen, de rente is immers aan het zakken.

 • ING krijgt 190 miljoen krediet van Chinese bank (08-12-2008)

  In totaal krijgt ING 190 miljoen dollar kredietfaciliteit van de Bank of Beijing dat maakte de Wall Street Journal vandaag bekend.

 • Burgers: Banken moeten geld blijven lenen (05-12-2008)

  Afgelopen maandag liet Minister van Economische zaken (Van der Hoeven) al weten dat ze zich ergert aan het feit dat banken terughoudend zijn geworden met het verstrekken van krediet. Nu laten de Nederlanders dat ook weten.

 • Bos sluit nieuwe kapitaalinjecties niet uit (04-12-2008)

  De Minister van Financiën (Wouter Bos) houd er rekening mee dat er eventueel nieuwe kapitaalinjecties aan de financiële sector nodig zijn.

 • Bos: Geen bewijs voor stop op kredietverstrekking door banken (03-12-2008)

  Minister van Financiën Wouter Bos heeft vooralsnog geen bewijzen dat banken gestopt zijn met de kredietverstrekking naar consumenten en het bedrijfsleven.

 • Geld lenen in 2008: De Nationale Leenenquete (01-12-2008)

  Kredietcrisis of niet, de Nederland blijft geld lenen. De motieven voor een lening verschillen enorm maar met de Nationale Leenenquete probeert de redactie van www.lening-geld-lenen.nl een duidelijker beeld te krijgen.

 • November 2008

 • Banken rond december voorzichtiger met geldleningen (30-11-2008)

  Banken zijn zo voorzichtig geworden met het verstrekken van geldleningen dat het nauwelijks meer mogelijk is om geld te lenen. Sinds midden oktober krijgen vooral nieuwe klanten nauwelijks nog een lening.

 • IJslandse spaarders krijgen voor de kerst spaargeld terug (28-11-2008)

  Spaarders die geld hadden in IJsland krijgen voor kerst hun spaargeld terug. Het was de bedoeling om het geld voor Sinterklaas terug te geven aan de spaarders, dat is helaas niet gelukt.

 • Banken willen leren van de kredietcrisis (26-11-2008)

  Om een toekomstige kredietcrisis beter te kunnen beheersen brengen banken lessen van de kredietcrisis in kaart.

 • Leningen Leaseplan garant gesteld door overheid. (24-11-2008)

  Vandaag werd bekend dat de overheid voor 1,5 miljard euro garant staat voor leningen die Leaseplan aangaat om nieuwe auto’s te kopen. Leaseplan betaalt aan de overheid een premie voor de garantstelling.

 • ABN AMRO: Maak geld lenen duurder (23-11-2008)

  Een interne memo van de ABN AMRO stuurt aan op het duurder maken van geld lenen voor het bedrijfsleven. Voor zowel nieuwe als oude klanten zal de rente 50 basispunten extra zijn. Met deze maatregel hoopt de ABN AMRO de risico's te verminderen en de winstgevendheid te verbeteren.

 • Onverantwoord geld gedrag jonge kinderen (20-11-2008)

  Jong geleerd oud gedaan is een Nederlands spreekwoord, het is niet te hopen dat dit telt voor het omgaan met geld. Onderzoek wijst uit dat kinderen slecht omgaan met geld.

 • Geld lenen bij Boober steeds minder populair (18-11-2008)

  Geld lenen van particulieren leek een succes te worden met de introductie van Boober in Nederland. Vele buitenlandse initiatieven schoten ook als paddenstoelen uit de grond. Nu, jaren later, blijkt er op Boober nog maar weinig geld te lenen of uitgeleend te worden door particulieren.

 • Ambtenarenlening blijft bijzonder in trek (17-11-2008)

  Kredietcrisis of niet, de Ambtenarenlening blijft sinds de introductie in 2007 aan populariteit winnen. De Ambtenarenlening is een speciale lening voor (semi-) ambtenaren waarbij banken tegen een gunstiger tarief geld uitlenen door het betere betalingsmoraal van ambtenaren.

 • Kredietbanken zien aanvragen leningen stijgen (14-11-2008)

  Kredietbanken zien het aantal uitstaande leningen stijgen. Directe oorzaak is te vinden in het feit dat commerciële banken en leningverstrekkers de voorwaarden voor een lening dusdanig hebben aangescherpt, dat het voor consumenten steeds lastiger is geworden geld te lenen.

 • Verdonk: draai kredietkraan weer open voor burgers en MKB (13-11-2008)

  Rita Verdonk pleit voor extra economische maatregelen om burgers en ondernemers te helpen tijdens de huidige kredietcrisis. Ze stelt dat de huidige maatregelen onvoldoende zijn en pleit o.a. voor een garantiefonds MKB en een hogere Nationale Hypotheekgarantie.

 • Japan wilt IMF 100 miljard dollar lenen (13-11-2008)

  De Japanse krant The Nikkei kwam vandaag met het nieuws dat de Japanse regering 100 miljard dollar wilt lenen aan het IMF (nternationaal Monetair Fonds). De lening zou als aanvulling kunnen dienen om landen in een financiële crisis tegemoet te komen.

 • Arme landen krijgen 100 miljard dollar extra krediet (12-11-2008)

  Ook de arme landen zijn getroffen door de financiële crisis. Door terugnemende export en goedkopere grondstofprijzen zien ze hun inkomsten flink teruglopen. De Wereldbank verhoogt nu het krediet voor deze landen tot 100 miljard dollar.

 • Staat leent voor steun aan banken (11-11-2008)

  De Nederlandse staat moet extra geld lenen om de steun aan ING, Aegon en Fortis en ABN AMRO veilig te stellen. De laatste twee banken zijn volledig genationaliseerd wat flinke kosten met zich mee bracht.

 • Geld lenen? AFM waarschuwt voor oplichting (10-11-2008)

  Een steeds groter worden groep “leenoplichters” is op de markt actief en bied leningen aan zonder daarvoor een vergunning te hebben, aldus de AFM (Autoriteit Financiële Markten)

 • Geld lenen voor Nederlandse staat duurder geworden (08-11-2008)

  Geld lenen is voor de Nederlandse staat duurder geworden, in vergelijking met Frankrijk betaalt Nederland 0,6% meer rente voor leningen op de kapitaalmarkt.

 • Leningen Fortis België door overheid gegarandeerd (06-11-2008)

  De leningen van bank-verzekeraars Fortis en Dexia zijn door de Belgische regering met een maximum van 240 miljard euro gegarandeerd. Dit maakte de Belgische premier Leterme samen met zijn minister van Financiën Reynders afgelopen woensdag in Brussel bekend.

 • Lening voor energiebesparingen tegen 0% rente (05-11-2008)

  Leningen tegen een 0% tarief voor consumenten die de lening gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Dat moet mogelijk zijn als het aan de Belgische Minister van Energie Paul Magnette ligt. Vandaag zal hij dit voorstel aan de ministerraad voorleggen.

 • Ondanks maatregelen: geld lenen blijft duur (04-11-2008)

  Wereldwijd zijn er maatregelen getroffen om geld lenen makkelijker te maken, de rente-opslag op de kapitaalmarkt is al gedaald en de opslagtarieven die banken rekenen voor onderlinge leningen aan elkaar zijn ook flik omlaag gegaan. Hoe kan het dan dat geld lenen duur blijft?

 • IMF trekt 100 miljard uit voor nieuwe leningen (02-11-2008)

  Niet minder dan 100 miljard dollar reserveert het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor landen die een lening willen afsluiten. Omgerekend bijna 80 miljard euro.

 • Oktober 2008

 • Russische oliebaronnen in rij voor lening (31-10-2008)

  Een lening van 50 miljard dollar van de Russische overheid moet voorkomen dat grote delen van het Russische bedrijfsleven in handen komt van westerse banken. Daarnaast dient de lening ervoor om Russische ondernemers te ondersteunen in de financiële crisis.

 • IJsland wilt meer geld lenen (29-10-2008)

  Na de lening van 1,6 miljard euro die IJsland vorig week nog kreeg van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) wilt IJsland opnieuw geld lenen.

 • Aegon leent 3 miljard euro van staat (28-10-2008)

  Na ING leent nu ook Aegon een flink bedrag bij de Nederlandse overheid. In totaal zal er 3 miljard geleend worden ter vergroting van het kernkapitaal van Aegon.

 • Ondernemers lenen minder geld (27-10-2008)

  De groei van het aantal leningen van banken aan ondernemers is flink teruggelopen in het 3e kwartaal van 2008 ten opzichte van een kwartaal ervoor. Geld lenen deden de ondernemers nog wel, alleen in mindere mate, de markt groeide slechts met 2%.

 • "900 miljard euro afgeschreven op leningen" (27-10-2008)

  Na een afboeking van ruim 515 miljard euro op bijna waardeloos geworden hypotheken hebben leningverstrekkers nu ook tot 90% afgeboekt op verhandelbare leningen, voornamelijk in creditcardschulden en hypotheken.

 • Noord-Holland ontkent misbruik leningen (25-10-2008)

  Eerder schreven we al op www.lening-geld-lenen.nl over het mogelijke misbruik van leningen door overheden. De provincie Noord-Holland, bij monde van Harry Borghouts als commissaris van de Koningin ontkent het misbruik van geleend geld ten stelligste.

 • Onderzoek naar geldleningen gemeenten (23-10-2008)

  Na het omvallen van Icesave bleek dat veel Nederlandse gemeenten voor vele miljoenen het schip zijn ingegaan. Grootste slachtoffer van het omvallen Icesave is de provincie Noord-Holland die voor 78 miljoen euro uit had staan bij Icesave.

 • Geld lenen voor MKB vereenvoudigd door overheidsteun (21-10-2008)

  Om te voorkomen dat de financiering aan het MKB stil komt te vallen heeft het Ministerie van Economische zaken besloten om de bankgarantie voor bedrijfsleningen verder uit te breiden.

 • Gemeenten zijn geleend geld voorlopig kwijt (20-10-2008)

  Meer dan 200 miljoen euro aan tegoeden die zijn ondergebracht bij spaarbank Icecave zijn verloren, een deel daarvan was geleend. Dit geleende geld kwam van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), waar gemeenten, provincies en andere rijksinstellingen voor slechts 3% geld kunnen lenen.

 • Kredietcrisis overleven door lenen, stelen en besparen? (18-10-2008)

  Een opmerkelijk onderzoek in het Verenigd Koninkrijk, uitgevoerd voor Norwich Union (verzekeraar) laat zien hoe Britten de kredietcrisis overleven. Samengevat; lenen, stelen en op van alles besparen.

 • Coöperatieve banken in Europa lenen elkaar weer geld (15-10-2008)

  De coöperatieve banken in Europa zijn voornemens elkaar weer geld uit te lenen. Met dit voornemen hopen de banken de leenmarkt weer vlot te trekken.

 • Studentenlening levert geld op (14-10-2008)

  Lenen bij de IB-Groep kan geld opleveren. Zo stelt De Pers van vandaag. Dankzij de hoge spaarrentes kunt u geleend geld wegzetten met een kleine winst.

 • Belgisch meldpunt voor moeilijke banken en bedrijfskredieten (13-10-2008)

  Bedrijven in Belgie die een lening willen afsluiten stuiten steeds vaker op banken die niet willen financieren. Werkgeversorganisatie VBO opent hiervoor een meldpunt.

 • Groene leningen voor Europese en Amerikaanse autofabrikanten (11-10-2008)

  In navolging van Amerika gaat nu ook Frankrijk de nationale autofabrikanten op weg helpen met een groene lening om auto’s duurzamer te laten rijden en te produceren.

 • België vecht voor zakelijke leningen (10-10-2008)

  Waren eerst de verwachtingen dat de kredietcrisis in Europa wel zou overwaaien, nu blijkt iedereen er last van te krijgen. In België zal het waarborgfonds voor zakelijke leningen een flinke storting ontvangen. Bedrijven kunnen nu al lastiger geld lenen en dat raakt de economie, direct of indirect.

 • Geld lenen voor particulieren moet mogelijk blijven (07-10-2008)

  Banken moeten geld blijven lenen aan particulieren en bedrijven. Dat was de boodschap van Sarkozy vorige week na een crisisoverleg tussen banken en verzekeraars op het Elysee.

 • Energie besparen door goedkoper lenen in Belgie (02-10-2008)

  Een groene lening tegen gunstige voorwaarden of zelfs een geheel renteloze lening, daar kunnen sinds kort de inwoners van de stad Antwerpen een beroep op doen.

 • September 2008

 • Bank voorziet liever ondernemers van lening dan andere banken (30-09-2008)

  Ondanks de aanhoudende kredietcrisis kunnen ondernemers geld lenen bij banken. Daarbij geven banken zelfs de voorkeur om leningen te verstrekken aan ondernemers dan aan andere banken.

 • Reclames voor geld lenen aan banden (24-09-2008)

  Vanaf begin 2009 zullen de bekende reclames van Frisia, Becam en andere banken niet meer op de beeldbuis te zien zijn. Het ministerie van Financiën vaardigt een verbod uit op TV-reclames die het lenen van geld stimuleren.

 • Geld lenen voor Belgen een manier van overleven (23-09-2008)

  Steeds meer Belgen sluiten leningen af in België om te overleven. Dat stelt de Nationale Bank aldaar die een stijgend aantal collectieve schuldenregelingen ziet.

 • Ambtenarenlening werkt aan opmars (21-09-2008)

  De ambtenarenlening, tot een jaar geleden nog een onbekend begrip maar tegenwoordig een steeds populairdere vorm van geld lenen voor ambtenaren.

 • Geld lenen duurder, benzine goedkoper (19-09-2008)

  De effecten van de kredietcrisis gaan we nu voelen in de portemonnee. Banken zoals de ING Bank verhogen de rente door de flink afgenomen vraag naar kredieten. De dalende benzineprijs is een positieve bijwerking van de kredietcrisis.

 • Centrale banken in Europa en Amerika lenen geld uit aan banken (16-09-2008)

  De Europese Centrale Bank en de Britse variant hierop, hebben gisteren meer dan 35 miljard euro uitgezet in leningen voor banken. De intekening op de leningen werd maar liefst driemaal overschreven. Ook in Amerika zijn leningen voor de banken zelf populairder en meer nodig dan ooit.

 • Kredietcrisis treft Lehman Brothers in hart (15-09-2008)

  Via een zogenaamde Chapter 11-procedure wil Lehman Brothers uistel van betaling aanvragen en zich beschermen tegen zijn schuldeisers.

 • Microkredieten voor startende ondernemers (11-09-2008)

  Naast ons eerdere bericht "Startende ondernemers kunnen gemakkelijker geld lenen" waarbij we schreven over initiatieven van gemeenten om starters op weg te helpen komt nu de overheid met microkredieten; leningen voor ondernemers.

 • Kredietbank start cursus "Omgaan met geld" (10-09-2008)

  Jongeren en geld. Het blijft een lastige zaak, geld lenen is verleidelijk en op jezelf gaan en de juiste hypotheek kiezen lijkt soms haast wel hogere wiskunde. De Kredietbank Noord-West biedt uitkomst.

 • Nederlander heeft liever geen vaste bank (09-09-2008)

  Opmerkelijke feiten uit een onderzoek van Boer & Croon maakt duidelijk dat bijna de helft van alle Nederlanders totaal geen behoefte heeft aan een vaste bank. Daarnaast bleek bijna een kwart geen vertrouwen te hebben in haar bank.

 • Startende ondernemers kunnen gemakkelijker geld lenen (05-09-2008)

  Dankzij een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken kunnen startende ondernemers met een uitkering gemakkelijker geld lenen voor de financiering van hun nieuwe activiteiten.

 • Augustus 2008

 • Meer boeren lenen bij de Rabobank (27-08-2008)

  Naast de recordwinst van meer dan 1,5 miljard euro en een afschrijving van meer dan een half miljard euro maakte de Rabobank nog meer cijfers bekend vandaag in haar halfjaarcijfers. Zo had de Rabobank meer 60 miljard euro aan geleend geld uitstaan bij boeren in binnen- en buitenland.

 • Verwachting: Lenen goedkoper in België (20-08-2008)

  Marktkenner verwacht lagere rentes in België door verbeterde economische omstandgiheden.

 • Groene leningen behoren bijna tot verleden (18-08-2008)

  Was het enkele jaren geleden nog een trend om "groene" producten te leveren, nu blijkt dat ING Bank stopt met groene leningen. Opmerkelijk, want de regelgeving is onlangs aangepast. Een groene hypotheek kan soms tot 1% goedkoper zijn dan een standaard hypotheek.

 • "Lenen is dodelijk" (14-08-2008)

  Het Ministerie van Financien wilt waarschuwingslabels gaan introduceren voor leen- en kredietproducten. Net als op het pakje sigaretten, alleen dan met triggers als "Kunt u deze lening wel aan?".

 • Vervolg kredietcrisis in Amerika ligt op de loer (07-08-2008)

  Dat de huidige kredietcrisis nog niet voorbij, is overduidelijk. Het onheilspellende nieuws dat er een vervolg aan zit te komen is echter wel nieuw.

 • Banken vrezen ingreep Brussel na kredietcrisis (04-08-2008)

  Nu de hypotheek- en kredietcrisis over zijn hoogtepunt heen lijkt te gaan kijken de banken vooruit. Banken verwachten een aanscherping van regels rond hypothecaire leningen.

 • Juli 2008

 • Banken komen zelf steeds lastiger aan lening (30-07-2008)

  Ook banken moeten enkele zaken die zij ondernemen financieren, dit doen zij meestal door op grote beurzen zogenaamde bankobligaties te kopen. Deze vorm van geld lenen is door de huidige omstandigheden op de kredietmarkt en de positie van diverse banken enorm duur geworden.

 • Bedrijven en consumenten lenen meer ondanks financiële malaise (25-07-2008)

  Uit cijfers die onze redactie vandaag ontving van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat bedrijven meer geld lenen ondanks de huidige kredietcrisis en het afnemenden consumentenvertrouwen.

 • Schade kredietcrisis in 2007 valt nog mee (22-07-2008)

  Nu veel grote bedrijven hun jaarcijfers over het afgelopen jaar presenteren en recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is afgerond, blijken zowel financiële als niet financiële instellingen een goed jaar achter de rug.

 • Vertrouwen in Fortis op dieptepunt (20-07-2008)

  Na al het negatieve nieuws rond Fortis blijkt dat 1 op de 3 Nederlands bezorgd is over hoe Fortis er financieel voorstaat.

 • Flink minder geld lenen door nieuwe regels (18-07-2008)

  Consumenten zullen naar verwachting 2 miljard minder gaan lenen dankzij aangescherpte regels rond de verstrekking van kredieten.

 • Geld lenen wordt te duur voor MKB (15-07-2008)

  Bestuurders van bedrijven voelen de gevolgen van de kredietcrisis, geld lenen wordt te duur en de economische groei zal verder afremmen.

 • Sparen? Nederlanders blijven liever geld lenen (11-07-2008)

  Wat spaardeskundigen al langer wisten blijkt nu ook uit recent onderzoek van het NIBUD. De helft van alle Nederlanders heeft geen geld achter de hand voor onvoorziene gebeurtenissen en leent dan direct geld of stelt reparatie/vervanging uit.

 • Microkredieten, kinderlijk eenvoudig (08-07-2008)

  Kinderen leren over microkredieten via OneHen.org, een zeer informatieve site over geld lenen aan arme ondernemers wereldwijd. Met het spelen van het microkrediet spel kunnen de kinderen kralen winnen welke zullen worden omgezet in echte microkredieten.

 • Geld lenen voor zelfstandigen eindelijk makkelijker gemaakt (02-07-2008)

  Zelfstandigen kunnen straks makkelijker geld lenen als het aan de Europese Investerings Bank ligt.

 • Juni 2008

 • Medicijnen kopen op krediet bittere noodzaak (30-06-2008)

  Patiënten in België kopen hun medicijnen steeds vaker op krediet of gebruik hiervoor hun rekeningcourant krediet of andere vorm van geld lenen.

 • Makkelijk geld lenen voor studenten nog dit jaar aan banden (26-06-2008)

  Studentenleningen door de IB Groep worden dit jaar nog aangescherpt. Het gemakkelijk geld lenen voor studenten is hiermee echt voorbij.

 • Te makkelijk geld uitlenen voor risico van de bank (17-06-2008)

  Leent uw bank u te makkelijk geld? Dan zou de bank die het krediet verstrekte op moeten draaien voor alle kosten als het aan de Stichting Christelijke Schuldhulpverlening ligt.

 • België wilt de registratiekosten voor een hypotheek afschaffen (10-06-2008)

  De kosten voor een hypotheek in Belgie kunnen drastisch omlaag als de plannen van een Vlaams parlementslid doorgaan.

 • Campagne tegen geld lenen van start (09-06-2008)

  Onder het motto "Blijf positief" hoopt de overheid mensen te kunnen helpen weer wat positiever te worden en te laten nadenken over hun leengedrag. Schijnbaar lenen Nederlanders teveel geld en zou dit "negatief" zijn.

 • Hypotheek verstrekker ELQ zwaar geraakt door internationale kredietcrisis (05-06-2008)

  ELQ de hypotheekverstrekker voor mensen met een BKR notering schrapt 40% van het totale personeelsbestand. Directe oorzaak is de mineur stemming op de internationale kredietmarkt.

 • Online krediet krijgen nu ook mogelijk bij internetwinkels (02-06-2008)

  Naast de postorderbedrijven gaan nu ook veel internetwinkels producten leveren op afbetaling. Hetgeen schuldhulpverleners grote zorgen baart.

 • Mei 2008

 • Kredietverstrekker Rabobank behoud haar marktaandeel (29-05-2008)

  De Rabobank is vanouds uit de huisbankier voor de land en tuinbouw en heeft in 2007 haar marktaandeel in die sector weten te behouden met 84%.

 • Vakantiegeld reden tot lenen en luxe uitgaven (23-05-2008)

  Opmerkelijk genoeg bericht de Telegraaf deze week dat het ontvangen van vakantiegeld juist een reden is om te gaan geld lenen. Vroeger werden juist leningen en schulden afgelost met dit extratje.

 • AFAB rond overname concurrent af (20-05-2008)

  AFAB Holding, bekend van persoonlijke, doorlopende kredieten en hypotheken die men promoot onder hun AFAB merk, maakte begin deze week bekend StercK/ViaFeria over te hebben genomen.

 • Geld lenen bij particulieren populairder, banken nog terughoudender (14-05-2008)

  Nu banken terughoudender worden is geld lenen bij particulieren wederom populairder aan het worden.

 • BKR bestand neemt toe (11-05-2008)

  Ten opzichte van het aantal geregistreerde bij BKR in 2007 is het aantal met 360.000 mensen gestegen naar 11 miljoen in 2008. In totaal zijn meer dan 21 miljoen keer de gegevens van geregistreerde opgevraagd.

 • Kredietcrisis lijkt voorbij, schade nog niet bekend (10-05-2008)

  Voor zover het nu te overzien is lijkt de kredietcrisis voorbij te zijn, als we econoom Christine Li van Moody's Economy.com mogen geloven. Ze stelt wel dat naween het bedrijfsleven nog kunnen raken en daardoor kan ze nog geen inschatting maken van de totale schade.

 • Studenten blijven geld lenen, totale leningschuld: 12 miljard euro (09-05-2008)

  Studenten blijven maar geld lenen, was het in 2004 nog gemiddeld 8000 euro per student nu zit het gemiddelde zelfs al op 12.000 euro!

 • Amerikanen lenen weer meer, totaal 2,558 biljoen dollar (08-05-2008)

  Amerikanen lenen wederom 5,5% meer geld. Het totaal komt uit op bijn 2600 biljoen dollar een consumentenkrediet.

 • FED ingreep niet voelbaar op Nederlands kredietmarkt (07-05-2008)

  De verlaging van de rente tot 2% door de FED mist zijn uitwerking deels in Europese krediet markten. Zo blijken leningen niet goedkoper te worden verdwijnt de verlaging van 25 basispunten ergens anders in.

 • BKR gaat strijd aan tegen betalingsachterstanden (02-05-2008)

  Om te voorkomen dat huishoudens in onnodig grote schulden verzeild raken is er een landelijke informatiesysteem voor betalingsachterstanden opgericht: het Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS).

 • April 2008

 • Geld lenen bij particulier niet goedkoper dan bij de bank (29-04-2008)

  Initiatieven als Boober zouden goedkoper lenen mogelijk moeten maken maar, onderzoek van PCM toont aan dat het verschil toch enorm meevalt.

 • Kreditcrisis moet openbaar als het aan de AFM ligt (28-04-2008)

  Autoriteit Financiële Markten gaat er streng op toe zien dat de Nederlandse banken open zijn over de eventuele schade die ze hebben opgelopen als gevolg van de wereldwijde kredietcrisis.

 • Jongeren lijken verslaafd aan geld lenen (22-04-2008)

  Het lijkt voor sommige jongeren wel een drug; geld lenen om de nieuwste gadgets en merkkleding te kunnen kopen. Onderzoekers van het NIBUD zijn geschokt van de uitkomsten van hun laatste onderzoek.

 • Krijgt ook u nog geld terug van de Provincie? (21-04-2008)

  Het zou goed mogelijk kunnen zijn, wacht u bijvoorbeeld al lang op een vergunning of op een antwoord op een bezwaarschrift? Dan is dit artikel interessant voor u!

 • Leenreclames hebben veel invloed op geld leners (19-04-2008)

  Meer dan 90% van de ondervraagden denkt dat leenreclames een grote stimulans zijn voor mensen om geld te lenen, zo blijkt uit onderzoek van Independer.

 • Geld lenen steeds minder populair bij zuiderburen (17-04-2008)

  Onze Belgische buren lenen steeds minder, waarschijnlijk door de aanhoudende berichten omtrent de kredietcrisis.

 • Geld lenen bij pandhuizen binnenkort verleden tijd (16-04-2008)

  Een Amsterdamse wethouder dringt aan op het commerciële pandhuizen die leningen aanbieden in ruil voor een onderpand met woekerrentes.

 • Kredietcrisis treft Amerikaanse studentenleningen genadeloos (15-04-2008)

  Studenten in Amerika hebben steeds grotere problemen om geld te lenen voor hun studie. Door de aanhoudende kredietcrisis worden studentenlening amper nog verstrekt.

 • Geld Lenen met als onderpand een wijn (14-04-2008)

  Geld Lenen met een onderpand, niets geks totdat je geld leent in Frankrijk. Want sinds kort kan je in Parijs geld lenen met flessen wijn als onderpand.

 • Lenen populair bij studenten (13-04-2008)

  Steeds meer studenten lenen geld en zullen daarom dan ook in de toekomst te maken gaan krijgen met periodieke aflossingen van de opgelopen studieschuld.

 • G7 wilt meer openheid van banken (13-04-2008)

  De G7 deelt de zorgen van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) en hoopt dat banken zo snel mogelijk openheid van zaken geeft over hun financiële toestand. Door de grote onzekerheid kunnen banken en consumenten steeds lastiger geld lenen.

 • Kredietcrisis treft ook Nederland (10-04-2008)

  De hevige onrust op de Amerikaanse huizenmarkt heeft nu ook Nederland bereikt. Nederlandse banken hebben moeite om het hoofd boven water te houden.

 • Aanbieders van leningen schuldig bij onverantwoord lenen? (08-04-2008)

  Aanbieders van leningen hebben niet langer recht op rente op geleend geld aan aantoonbaar armlastige gezinnen. Daarnaast moeten de aanbieders van leningen de incassokosten gaan betalen als de lener terecht is gekomen in een schuldhulptraject.

 • Kredietverstrekker Halberstadt Leningen onderwerp waarschuwingen AFM (06-04-2008)

  De AFM waarschuwt voor Halberstadt Leningen, een mogelijke nieuwe malafide kredietverstrekker opererend in Nederland.

 • Nobelprijs iniatief maakt geld lenen in Amerika toegankelijk met mikrokredieten (05-04-2008)

  Nobelprijswinnaar Mohammed Yunus biedt sinds kort mikrokredieten aan om minder bedeelden in Amerika van een gepast krediet te voorzien.

 • Geld lenen op andermans naam leidt tot vervolging (03-04-2008)

  Een inwoner van Etten-Leur is opgepakt voor het afsluiten van een lening, onder valse voorwendselen, op andersmans naam.

 • Geld lenen lastiger dankzij nieuwe regels (01-04-2008)

  Een lening afsluiten wordt een stuk lastiger.