Echt goedkoper lenen door renteverlagingen blijft uit

Een Nederlandse vergelijkingssite stelt vandaag op haar weblog dat banken steeds meer verdienen aan leningen en dat de renteverlagingen vanuit de ECB (Europese Centrale Bank) niet worden doorberekend aan consumenten. De renteoverzichten van Lening & Geld Lenen laten wel degelijk een, kleine, verlaging zien van de rentes.

Door een lagere rente die de ECB rekent aan banken, zouden consumptieve kredieten logischerwijs ook goedkoper moeten worden. Consumptieve kredieten zijn o.a. het doorlopend krediet en een persoonlijke lening. Banken lenen nu zelf goedkoper dan ooit van de ECB, het voordeel komt echter niet volledig goede van de consument.

De ECB probeerde met de lagere rentes aan banken de economie te stimuleren. Nu de lagere rentes niet worden doorberekend nemen de winstmarges voor de leningaanbieders flink toe. Van 1% voor de renteverlagingen tot aan 4% in april dit jaar.

Ook de redactie van Lening & Geld Lenen houdt de rentes voor leningen bij in een rente overzicht met uitgebreid archief. Hieruit blijkt dat lenen wel degelijk goedkoper wordt. Zo werd voor goedkoopste persoonlijke lening in de 1e week van 2009 een rente van 6.1% berekend (Royal Bank of Scotland). In week 42 van 2008 was dit nog 6.5% (Becam) en 7.1% bij de Royal Bank of Scotland (tegenwoordig Santander Consumer Finance Benelux B.V.).

De meest actuele overzichten laten een verdere daling zien, een persoonlijke lening van 5.6% bij Becam en 5.8% bij de Royal Bank of Scotland (tegenwoordig Santander Consumer Finance Benelux B.V.). Ook het doorlopend krediet is goedkoper geworden, in week 42 in 2008 bracht de goedkoopste aanbieder nog 6.9% in rekening gevolgd door 8.1%. De huidige rentes zijn 5.2% gevolgd door 6.9% bij een andere leningaanbieder.

Gepubliceerd op 1 mei 2009 om 19:50 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren