Ambtenaren lenen vaker bij gemeente

Ambtenaren lenen steeds vaker bij de gemeente, door pech en onverwachte gebeurtenissen lijkt nu ook de middenklasse getroffen.

Ook ambtenaren in de middenklasse hebben het moeilijk
Ook ambtenaren in de middenklasse hebben het moeilijk

Wethouder Herbert Raat van Financiën (VVD) geeft aan de steeds meer ambtenaren van de gemeente bij hun werkgever een lening aanvragen. Door zijn functie als voorzitter van een gemeentelijk werknemersfonds ziet hij dat deze middenklasse het moeilijk heeft. “Als mensen door schulden in de ziektewet verdwijnen, is iedereen slechter af. Het is vaak een stapeling van pech en onverwachte gebeurtenissen die ervoor zorgen dat ook de middenklasse het tijdelijk niet meer kan bolwerken,” aldus Raat.

De middenklasse lijkt nu ook het slachtoffer te worden van de economische crisis. Raat zegt dat het zelfs met een Amstelveens wethoudersalaris rekenen geblazen is. “Wij merken het thuis ook elke maand, rekeningen voor van alles en nog wat en je wilt ook niet bezuinigen op de sport van de kinderen. Daarbij komt dat te kleine schoenen, te kleine schoenen zijn. Voor speciale potjes komt de middenklasse niet in aanmerking. Er hoeft maar iets mis te gaan in een huishouden zoals een scheiding en/of werkloosheid en ‘het water staat de mensen tot aan de lippen’. Eigen schuld? Niet altijd.”

Daarnaast constateert Raat dat de middenklasse wordt geconfronteerd met onzekerheid over het werk, het minder waard worden van huizen en lastenstijging. Daarbij komen blijkbaar ook steeds meer ambtenaren in de financiële problemen en kloppen bij hun werkgever aan voor een lening.

Gepubliceerd op 13 februari 2012 om 11:07 uur door de redactie.

Reageren